Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca



Fasola ma słodki smak i delikatną strukturę, posiada nerkowaty kształt, jest spłaszczona a jej skórka błyszcząca i cienka. Jej zaletą jest to, że gotuje się ją szybciej o 10 minut niż pozostałe odmiany fasoli Piękny Jaś. Jest to pnąca, jednoroczna fasola, która dojrzewa późną jesienią, zbiory odbywają się w dwóch turach – we wrześniu i październiku. Cechuje ją duża zawartość magnezu. Plantacje znajdują się nisko na madach rzecznych, a poranne mgły chronią przed skokami temperatur.

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca; Polska smakuje.pl [dostęp: 09.07.2024].

Bibliografia:

Polskasmakuje.pl, Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chnp/fasola-jas/

Culture.pl, Seria: Kultura stołu, https://culture.pl/pl/artykul/piekny-jas-z-doliny-dunajca