Bryndza podhalańska

Bryndza podhalańska
Bryndza jest to miękki ser podpuszczkowy wytwarzany na Podhalu z mleka owczego lub z mleka owczego z domieszką mleka od Polskiej Krowy Czerwonej, która nie może przekroczyć 40%. Ma intensywny słony smak, który może się różnić w zależności od pory roku. Niekiedy może mieć również pikantny lub kwaśny posmak. Ser wytwarzany jest od maja do września i ma postać gładkiej pasty. Wytwarzanie bryndzy odbywa się niezmiennie od lat, owce dojone są dwa lub trzy razy dziennie. Mleko jest zaprawiane podpuszczką i poddawane procesowi klagania, czyli ścinania. Następnie masa serowa jest rozbijana, bryndzę ugniata się ręcznie i układa na płótnie. Ser spędza od 4 do 12 dni na półce zwanej podwysor, później jest wyrabiany z solą do uzyskania jednolitej masy. Bryndza wytwarzana jest wyłącznie na Podhalu i jest pierwszym polskim produktem uznanym jako regionalny przez Unię Europejską.
Bibliografia:
Polska smakuje, Bryndza podhalańska, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chnp/bryndza-podhalanska/
Poradnikzdrowie.pl, Polskie produkty regionalne i tradycyjne chronione w UE, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/polskie-produkty-regionalne-i-tradycyjne-chronione-w-ue-lista-aa-AiVP-NxYp-VXcg.html
Muzeum oscypka Zakopane, Bryndza, https://www.muzeumoscypka.pl/oscypek/inne-sery-goralskie/bryndza_58.html