Jagnięcina podhalańska

Jagnięcina podhalańska



Jest produkowana na Podhalu. Cechuje ją niska zawartość tłuszczu w tuszy, duża soczystość, jasnoróżowa barwa oraz miękka struktura. Nazwa może być używana wyłącznie w stosunku do rasy polskich owciec górskich, których wiek nie przekroczył 60 dni. Jej smak zbliżony jest do dziczyzny, a zapach do sarniny. Młode owce mają niezwykle delikatne mięso, są karmione mlekiem matki, które z kolei żywią się roślinnością i ziołami porastającymi pastwiska.

Autorstwa Robert Garstka RIK - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60530376; [dostęp: 09.07.2024].

Bibliografia:

Paczkaodrolnika.pl, Jagnięcina podhalańska, https://www.paczkaodrolnika.pl/news/270/Jagniecina-podhalanska