Obwarzanek krakowski

Obwarzanek krakowski
Swoją nazwę obwarzanek zawdzięcza procesowi maczania go w gorącej wodzie przed wypiekaniem, co ma zapobiegać nadmiernemu wyrastaniu ciasta, a także uzyskaniu chrupiącej skórki przy jednoczesnym zachowaniu miękkiego wnętrza. Obwarzanki składają się z dwóch cienkich wałeczków ciasta (czyli sulek) i posypane są tylko w połowie np. solą, makiem lub sezamem. Wypiekane mogą być wyłącznie w powiecie krakowskim i tylko przez osoby posiadające certyfikat. Ich spód powinien posiadać charakterystyczne podłużne ślady po ruszcie, a średnica nie powinna być mniejsza niż 12 cm i nie większa niż 17 cm. Waga również jest ściśle określona i powinna mieścić się w przedziale 80-120 gramów.
Fot. Elżbieta Marchewka; Obwarzanek krakowski - Kulinarny Kraków [dostęp: 09.07.2024].
[Żyd z obwarzankami], Kielisiński, Kajetan..., [1841] | Polona [dostęp: 09.07.2024].
Bibliografia:
Kulinarny.krakow.pl, Obwarzanek krakowski, https://kulinarny.krakow.pl/strona_glowna/240267,artykul,__obwarzanek_krakowski.html
Podroze.onet.pl, Skąd się wziął słynny krakowski obwarzanek?, https://podroze.onet.pl/kulinaria/obwarzanek-precel-bajgiel-z-krakowa-historia-ciekawostki-produkcja/wrkvfgt