Chleb prądnicki
Chleb prądnicki
Jest to ciemny chleb wyrabiany na zakwasie żytnim. Ma grubą skórkę posypaną niewielką ilością otrąb żytnich, która zawsze jest o grubości 6 mm, wnętrze ma jasną barwę oraz równomierną porowatość. Można go nabyć w dwóch rozmiarach – wersja mniejsza waży około 4,5 kg, natomiast większa 14 kg. Zazwyczaj jest owalny, jednak może występować również w wersji okrągłej. Cechuje go charakterystyczny kwaskowy posmak oraz to, że przez długi czas zachowuje świeżość. Chleb prądnicki wyrabiany jest z mąki pszennej oraz żytniej a także płatków ziemniaczanych oraz otrębów. Początkowo wyrabiany był wyłącznie w Prądniku, jednak teraz wytwarza się go również w innych krakowskich dzielnicach.
Chleb prądnicki (niesamowitapolska.eu), [dostęp: 09.07.2024].
Bibliografia:
Polskasmakuje.pl, Chleb prądnicki, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chog/chleb-pradnicki/
Gov.pl, Chleb prądnicki, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/chleb-pradnicki
Niesamowitapolska.eu, Chleb prądnicki, https://www.niesamowitapolska.eu/chleb-pradnicki