Redykołka

Redykołka
Redykołka to tradycyjny, wędzony ser z Tatr, podobny do oscypka, ale mniejszy i często o bardziej delikatnym smaku. Jest pyszny i ma charakterystyczny kształt, często w formie walca lub spiralnych wzorów.
,,Złocista redykołka”
Składniki:
- 2 redykołki (małe oscypki),
- 1 jajko,
- pokruszone płatki kukurydziane (na panierkę),
- garść rukoli,
- sos śmietanowy.
Przygotowanie:
Najpierw pokrój redykołki na plasterki. Następnie przygotuj panierkę: w jednej misce roztrzep jajko, a w drugiej misce przygotuj pokruszone płatki kukurydziane. Zanurz każdy plasterek redykołki w jajku, a potem obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych, tak aby były dobrze pokryte.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Ostrożnie połóż plasterki redykołki na patelni i smaż je z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z patelni i połóż na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj smażone redykołki na talerzu, udekorowane garścią świeżej rukoli. Sos śmietanowy podaj osobno w małej miseczce (kokilce), przyozdobiony drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!