Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca to rodzaj dużej, białej fasoli, która jest bardzo popularna w kuchni polskiej. Ma delikatny smak i jest bogata w białko oraz błonnik, co czyni ją zdrowym dodatkiem do różnych dań.
,,Piękny Jaś z masłem”
Składniki:
- 200 g fasoli Piękny Jaś,
- woda (do moczenia i gotowania fasoli),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 100g masła,
- sól i pieprz,
- 1 niewielka kiełbasa,
- koperek (do posypania).
Przygotowanie:
Wieczorem wsyp fasolę do miski i zalej wodą tak, aby była całkowicie przykryta, po czym zostaw ją na całą noc. Rano odlej wodę, w której moczyła się fasola, wlej świeżą wodę i gotuj fasolę przez 40 minut na średnim ogniu. W międzyczasie poproś dorosłego o pomoc przy krojeniu: pokrój 3 ząbki czosnku i 1 małą cebulę na drobne kawałki. Do ugotowanej fasoli dodaj 80g masła i dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej 20g masła, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie posól i popieprz do smaku. Pokrój kiełbasę w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż, aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj fasolę z masłem do patelni z kiełbasą i warzywami, wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec posyp danie posiekanym koperkiem i smacznego!