Obwarzanek krakowski

Obwarzanek krakowski
Obwarzanek krakowski to specjalny rodzaj chleba w kształcie pierścienia. Na początku gotuje się go, a potem piecze, co nadaje mu wyjątkowy smak i teksturę. Posypuje się go solą, sezamem lub makiem. W środku obwarzanek jest biały, lekko słodki, miękki i ciągnący się, a z zewnątrz ma chrupiącą, złotobrązową skórkę.
,,Obwarzanek z wędzonym łososiem”
Składniki:
- 1 obwarzanek,
- łosoś wędzony,
- biały serek do smarowania,
- garść szczypiorku.
Przygotowanie:
Na początek weź obwarzanek i przekrój go na pół. Każdą połówkę obwarzanka posmaruj serkiem do smarowania, Następnie nałóż plasterki łososia na ser. Postaraj się, aby łosoś pokrył całą powierzchnię obwarzanka. Na koniec posyp całość posiekanym szczypiorkiem, żeby dodać trochę świeżości i koloru - możesz poprosić kogoś dorosłego o pomoc. Twój pyszny obwarzanek z łososiem, serkiem i szczypiorkiem jest gotowy do jedzenia!
Smacznego!