Kiełbasa lisiecka

Kiełbasa lisiecka



Kiełbasa Lisiecka to wyjątkowa kiełbasa z Polski, dokładnie z okolic Liszek koło Krakowa. Zrobiona jest z najlepszego mięsa wieprzowego. Przygotowuje się ją według starych, sprawdzonych receptur - mięso jest marynowane, wędzone, a potem gotowane. Ma delikatny smak dzięki specjalnym przyprawom i długiemu wędzeniu. Legenda głosi, że jej przepis jest pilnie strzeżony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kiełbasa Lisiecka stała się znana i lubiana nie tylko w Polsce, ale także za granicą, dzięki czemu leczo z jej dodatkiem smakuje tak wyjątkowo.

 

,,Magiczne Leczo z Kiełbasą Lisiecką”

Składniki:

  • 2 kiełbasy Lisieckie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: 

Pokrój kiełbasę Lisiecką w plasterki, papryki w paseczki, a pomidory w kostkę. Cebulę  i czosnek posiekaj - możesz poprosić dorosłego o pomoc. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę, aż plasterki będą złociste. Do kiełbasy dodaj czosnek i cebulę, a następnie paprykę. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie i smaki się połączą. Na koniec dopraw solą i pieprzem według smaku. Leczo podawaj na ciepło, najlepiej z chlebem. 

Smacznego!