Jagnięcina podhalańska

Jagnięcina podhalańska



Jagnięcina podhalańska to mięso pochodzące od młodych owiec hodowanych na Podhalu, czyli w górzystym regionie Polski, w okolicach Tatr. Jest ceniona za swoją wyjątkową jakość i smak, który zawdzięcza naturalnym warunkom życia owiec – świeżemu powietrzu, czystym wodom oraz różnorodnej roślinności, którą się żywią. Jagnięcina ta jest delikatna, soczysta i ma charakterystyczny aromat, co sprawia, że jest często wykorzystywana w tradycyjnych polskich daniach regionalnych.

,,Jagnięce kulki podhalańskie”

Składniki:

  • 800 g mielonej jagnięciny,
  • garść posiekanej kolendry,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka ostrej papryki (lub łagodnej, jeśli wolisz),
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu i soli,
  • kilka pomidorów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mięso z kolendrą, czosnkiem, kminem, pieprzem, solą i papryką. To jak tworzenie magicznej mieszanki smaków! Z tej mieszanki uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie rozgrzej olej na patelni – możesz poprosić dorosłego o pomoc – i smaż kulki, aż będą ładnie brązowe. Kiedy kulki będą już złociste, dodaj pokrojone pomidory i duś je pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe i soczyste.

Kulki można podawać z ziemniakami lub kaszą kuskus.

Smacznego!