Kiełbasa piaszczańska

Kiełbasa piaszczańska



Do jej wytworzenia używa się w 90% mięsa klasy I, które jest świeże, schłodzone i pochodzi ze świń maksymalnie 96h po uboju. Do wędzenia wykorzystuje się drewno z drzew liściastych. Jest gruborozdrobniona  z charakterystycznym przekrojem, w którym można zauważyć zarówno jasno jak i ciemno różowe kawałki mięsa. Pekluje się ją wywarem z ziół na półmokro. Skórka jest sucha i pomarszczona a jej barwa może być zarówno jasnobrązowa jak i wiśniowa. Kiełbasa ma charakterystyczny jałowcowy posmak. 

Kiełbasa Piaszczańska - Gawor Wędliny (gaworwedliny.pl)

Bibliografia:

Polskasmakuje.pl, Kiełbasa piaszczańska, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chog/kielbasa-piaszczanska/

Gaworwedliny.pl, Kiełbasa piaszczańska, https://www.gaworwedliny.pl/pl/nasze-wyroby/kielbasa-piaszczanska