Karp zatorski

Karp zatorski



Karp zatorski jest hodowany w systemie dwuletnim w trzech gminach województwa małopolskiego, czyli w Zatorze, Przeciszowie i Spytkowicach. Jednak największym producentem jest Zator. Jest to odmiana, która powstała w wyniku skrzyżowania karpia galicyjskego z karpiem węgierskim, jugosłowiańskim, gołyskim i izraelskim. Karp ma oliwkowy lub niebiesko-oliwkowy kolor i dobre wygrzbiecenie. Pozbawiony jest zapachu mułu, ma świeży zapach, delikatny smak i mniejszą zawartość tłuszczu, niż osobniki hodowane w dłuższym okresie czasowym. Jego masa wacha się od 1100 do 1800 gramów. 

Bibliografia:

Polskasmakuje.pl, Karp zatorski, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chnp/karp-zatorski/

Urząd Miejski w Zatorze, Karp zatorski, https://www.zator.pl/sport_i_turystyka/karp_zatorski.html