Redykołka

Redykołka
Serek wywodzący się z Podhala, który kształtem przypomina wrzeciono, serce lub zwierzątko. Wytwarza się go z mleka pochodzącego z owiec odmiany Polska Owca Górska, niekiedy dodatkowo łączy się je z mlekiem Polskiej Krowy Czerwonej, którego nie może być więcej niż 40% całkowitej objętości mleka. Serek może ważyć maksymalne 300g, jest lekko słony z lśniącą skórką. Wyrabia się go w okresie od maja do września w szałasach górskich. Nazwa pochodzi od wydarzenia zwanego redykiem, czyli powrotu owiec z wypasu w górach. Serki były wówczas rozdawane dzieciom oraz dziewczynom.
Paczka od rolnika - Redykołka [dostęp: 09.07.2024].
Bibliografia:
Polskasmakuje.pl, Redykołka, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chnp/redykolka/
Gov.pl, Redykołka, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/redykolka-2
Paczkaodrolnika.pl, Redykołka, https://www.paczkaodrolnika.pl/news/264/Redykolka