Kiełbasa lisiecka

Kiełbasa lisiecka



Kiełbasa lisiecka jest to tradycyjna kiełbasa wytwarzana w dwóch gminach na terenie województwa małopolskiego - w Liszkach i Czernichowie. Ma kształt wianka o średnicy około 35-40 cm oraz grubość 52 mm. Jej powierzchnia jest ciemnobrązowa i pomarszczona. Kiełbasa wyrabiana jest z wysokiej jakości mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu, głownie szynki, która stanowi 85% oraz schabu. Dodaje się do niej biały pieprz, sól peklowaną oraz czosnek. Jedynym możliwym sposobem konserwacji jest schładzanie. Do wędzenia używa się drewna olchowego i bukowego, niekiedy dodaje się również drewno owocowe, proces ten trwa około 4,5 godziny i jest pilnie strzeżoną tajemnicą rzemieślników.

Domowa Kiełbasa Lisiecka - Blog kulinarny - NOMART.PL

Bibliografia:

Smaki z Polski, Kiełbasa lisiecka, https://www.smakizpolski.com.pl/kielbasa-lisieckaa/

Poradnikzdrowie.pl, Polskie produkty regionalne i tradycyjne chronione w UE, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/polskie-produkty-regionalne-i-tradycyjne-chronione-w-ue-lista-aa-AiVP-NxYp-VXcg.html 

Blog kulinarny – normat.pl, Domowa kiełbasa lisiecka, https://nomart.pl/wordpress/domowa-kielbasa-lisiecka/