Oscypek
Oscypek
Oscypek to twardy ser, który jest wędzony i wytwarzany z mleka Polskiej Owcy Górskiej niekiedy z dodatkiem mleka Polskiej Krowy Czerwonej hodowanych na Podhalu. Ma charakterystyczny wrzecionowaty kształt. Mleko owcze jest przetwarzane w masę serową, następnie formuje się ją, moczy w solance i wędzi w zimnym dymie. Ser dojrzewa przez kilkanaście dni i nabiera w tym czasie odpowiedniego zapachu i koloru. Oscypek ma intensywny smak i wytwarzany jest wyłącznie w okresie od maja do września. Może być on wytwarzany wyłącznie określonych gminach w województwie śląskim i małopolskim.
Autorstwa Pawel Swiegoda (Paberu) - Pawel Swiegoda (Paberu), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7843570; [dostęp: 09.07.2024].
Bibliografia:
Polskasmakuje.pl, Oscypek, https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chnp/oscypek/
Wikipedia.pl, Oscypek, https://pl.wikipedia.org/wiki/Oscypek