Śliwka suska sechlońska

Śliwka suska sechlońska



Suska sechlońska jest to podsuszana i następnie wędzona śliwka, której nazwa pochodzi od nazwy miejscowości - Sechna - znajdującej się w Południowej Polsce. Jest ona słodkawa z wyczuwalnym aromatem wędzenia. Jest bardzo mięsista i ma ciemnogranatową przechodzącą w czerń skórkę, która jest pomarszczona i lepi się. 

Obecnie śliwka sechlońska wytwarzana jest w gminach: Laskowa, Iwkowa, Żegocina i Łososina Dolna. Wykorzystuje się do tego śliwkę Węgierkę oraz jej odmiany. Owoce opalane są suchym i twardym drewnem z drzew liściastych. Proces wędzenia trwa od 4 do 6 dni, a temperatura w palenisku oscyluje w granicach 45-60°C.  

 

Bibliografia

Suskasechlonska.pl, Suska Sechlońska, https://www.suskasechlonska.pl/ 

Paczkaodrolnik.pl, Suska sechlońska, https://www.paczkaodrolnika.pl/news/265/Suska-sechlonska